Funktionsbeskrivning

När hundarna är ungeför ett år är det roligt att göra en så kallad Funktionsbeskrivning.

Den görs för att beskriva de unga hundarnas medfödda apporteringsegenskaper vilket kan användas i planeringen av avelsarbetet. Det är alltså ingen tävling och inte heller avsett för att kolla vad hundarna har lärt sig. Det är en spännande och trevlig grej att göra tillsammans, inte minst ser man hur den egna hunden reagerar på olika situationer.

När Bellas mamma Wilma var valp hade vi funktionsbeskrivningen vid en av de fem valpträffar vi hade under valparnas första 1½ år.

Wilma
Wilma, vår Bellas mamma.

Hela kullen kom till den här valpträffen. Vi hade ett underbart vårväder i en härlig bokskog utanför Markaryd och det är klart att vi ville ha ett fint gruppfoto.

Här är valparna från Alfakullen, alla 9. :-))
Här är valparna från Alfakullen, alla 9. :-))

Mamma Zippa var med förstås, och så pappa Harald med matte Lisbeth från Linköping!

Lisbeth och Harald.
Lisbeth och Harald.

Hela dagen innebar också förmiddagfika, lunch bestående av pastasallad med köttbullar och så tårta på eftermiddagen. Man blir hungrig av att vara ute :-).

När beskrivningen var färdig var det hopp och lek. Valparna badade…

badande och lekande hundar
Dags att bada!

…och badade. 🙂

badande hundar
Mer bad och lek!

Till sist hade vi fotografering av alla ett-åringarna. Här visar Karin och Attilla upp sig. Attilla är numera en härlig 11-årig hane som hjälper Karin med allehanda saker såsom att hämta tidningen, bära tulpanerna från torget och allt annat som kan tänkas behöva göras. 🙂

Karin och Attilla
Karin och Attilla

Alla valparna, inklusive Wilma från Höllviken, hade bra kamouflagefärg mot det tjocka bokskogsgolvet. Just alla de här löven hade verkligen uppmuntrat till lek och bus, men efter dagens aktivitet var alla 1 åringarna ganska trötta vid fotograferingen, då var det rätt så lätt att sitta still. 🙂

Wilma från Höllviken
Wilma från Höllviken