Planering för valpar

Att planera för en valpkull är ett spännande, tidskrävande och roligt arbete. Det handlar om att:

  • fundera över målet med kullen
  • se ut en hane
  • med den hanens ägare komma överens om att vi tillsammans tror på en valpkull mellan våra hundar.

Det är viktigt med ett välgrundat beslut och därigenom kunna känna den härliga känsla av förväntan och glädje över den kommande valpkullen.

Valpkull 2014

Här nedan kan ni läsa om mina tankar kring vår valpkull 2014 med Bella och Lotus.

Mentalitet

Hur hunden är som individ, tillsammans med sin familj, andra människor och hundar är A och O. En trygg, glad och läraktig hund är roligt och lätt att ha att göra med och det är så vi kan beskriva både Lotus och Bella.

Olika familjetyper av golden retriever

Om jag själv tänker kring exteriören, dvs. hur hunden ser ut, så tycker jag mycket om hundar med färg, de får gärna vara lite nättare men ändå inte spensliga. De ska förstås ha en fysisk konstruktion som gör att de mår bra och kan fungera bra i arbete, allt enligt den rasstandard som den svenska Golden retrieverklubben har tagit fram.

Får jag önska mig något alldeles extra (som inte har någon som helst betydelse för hundens hälsa och välbefinnande, men som jag tycker ser trevligt ut) så är det ett bra pigment vilket visar sig bland annat i mörk nos. Det har Lotus, vilket tydligt syns på fotot.

bild på hund
En fin bild på Lotus. Foto: www.goldzack.se.

Avelsindex för armbågar och höftleder

Avelsindex är en statistisk beräkning där hänsyn tas till den enskilda hunden samt dess syskon, föräldrar och släktningar bakåt i tiden. Valpkullar som har ett avelsindex på 100 eller mer beräknas få färre fel än genomsnittet i rasen.

  • Bella har i sig själv ED 106/HD101, C på höfterna.
  • Lotus har ED 110/HD 107, A på höfterna.

Beräknat avelsindex för valpkullen är ED 108 och HD 104, vilket enligt statistisk beräkning på Svenska Kennelklubbens (SKK) avelsdata för rasen framåt vad gäller färre fel avseende armbågs- och höftleder.

Innan jag på allvar började planera för Bellas valpkull har jag satt mig in i Sofia Malms forskning om just avelsindex. Sofia är veterinär och arbetar som genetiskt sakkunnig på SKK och Sveriges lantbruksuniversitet.

DNA prov ögon

PRA är en ärftlig ögonsjukdom som vi som uppfödare ska vara noga med att inte föra vidare. Både Lotus och Bella har tagit prov för PRA.

Övrig hälsa

Bella har aldrig haft några problem med sin hälsa frånsett ett ormbett. Hennes mamma Wilma och mormor Zippa har också varit väldigt friska.

Mormor är nyss fyllda 14 år och hennes ålderstecken handlar framförallt om lite dålig hörsel och att hon är lite stel, framförallt på mornarna (men vem är inte det?). Bellas mamma är en mycket fräsch och frisk 11 åring. Hon har inga ålderstecken alls att tala om (möjligen lite grå om nosen).

Utöver att Bellas mormor och mamma själva har en bra hälsa så har de mått mycket bra när de var dräktiga. De födda alla sina valpar utan några som helst problem och var jättebra mammor för valparna. Wilmas syster har också fått en valpkull och även där gick allt bra.

Lotus har också varit väldigt frisk. Endast vetrinärvård på grund av stor aptit på grillpinnar och annat hårdsmält.